Îți plac broșele? S-ar putea să-ți schimbe viața

Îți plac broșele? S-ar putea să-ți schimbe viața

Îmi termin azi treburile ceva mai devreme și decid să intru în mall, poate-mi iau și ceva drăguț. Deși gândul îmi era să intru doar în câteva magazine, ajung la un târg de accesorii hand-made și decid să zăbovesc puțin pe la standuri. M-a atras mereu creația lucrată manual, am avut chiar o mică afacere cu hand-made-uri și, cum cred că pasiunile trecute rămân acolo undeva într-un colț de suflet, profit de ocazie să văd ideile originale ale artizanilor.

Toată copilăria am fost fascinată de doamnele care purtau broșe și îmi părea că toată eleganța lor stă acolo, iar acel accesoriu le face ”mai doamne decât sunt” :)). Fascinația mea pentru broșe a rămas, ba chiar m-am apucat să le și confecționez. Am creat modele care cred că ar trebui să fie în garderoba oricărei doamne rafinate.

Cu toată că îmi plăcea să le confecționez, mi-am dat seama repede că genul ăsta de antreprenoriat nu e pentru mine. În schimb, îmi plăcea mult mai mult să scriu despre ele, să fac descrieri, să pun cap la cap idei în articole. Se vedea în ochii mei, iar licărirea a observat-o contabila mea, care m-a și încurajat să merg mai departe:

– Faci povești atât de frumoase, de ce nu faci ceva în sensul ăsta? mi-a zis.

Decizia a venit de la sine. Fascinația pentru broșe mi-a schimbat optica și chiar viața în câteva direcții:

  • În primul rând, m-au aruncat în drumul antreprenoriatului. Puteam să aleg orice idee cu care să testez abilități antreprenoriale și să învăț cum se face treaba asta, dar mi s-a părut că, dacă aleg o idee pe care s-o pot controla, făcând produsele eu însămi, viața îmi va fi mai simplă. Nici gând!
  • Apoi, m-au învățat că entuziasmul nu face întotdeauna casă bună cu businessul. Mi-au arătat că oricâtă fascinație ai avea, e posibil să fie doar atât, fascinație, și nu trebuie să-ți faci procese de conștiință că nu-ți iese și un business din asta. E mult mai sănătos să faci un pas în spate și să accepți că unele lucruri nu sunt pentru toată viața, așa cum ar părea. Fascinația poate rămâne, dar te poți reorienta.
  • Mi-au demonstrat că testarea pieței prin orice metode e sfântă. Da, nu glumesc, nu-ți trebuie prieteni care să-ți spună cât sunt de minunate produsele tale, tu ai nevoie de ăia răi, care te-ar desființa din doi timpi și trei vorbe. Crede-mă pe cuvânt, ei sunt cei care îți arată dimensiunea reală a potențialului businessului tău. Știu, nu o să-ți convină, dar respiră adânc, mulțumește-le și reflectează la ce-ți spun.
  • Am trăit pe pielea și datoriile mele că orice eșec este de fapt o evoluție. Și nu vreau să o dau acum în motivaționale, nu, nicicum! Dar atât de multe am învățat în urma acestei experiențe, încât după ce mi-am luat o perioadă de pace cu mine am știut cum să încep alt business. De data asta am făcut-o cum trebuie, dar cu o hartă de informații necesare învățate pe propria piele.
  • Încă o dată: dacă nu te pricepi și nu-ți ies niște proiecte nu înseamnă că nu ești bun la altele. Ăsta e un aspect de care mulți fug, inclusiv eu, plecând de la premisa – total greșită – că dacă nu-ți iese ceva, nu ești bun de nimic și mai bine stai în banca ta. Dimpotrivă, dacă ai dat greș într-o nișă din domeniul în care vrei să intri, cu siguranță nu înseamnă că nu poți îmbrățișa alta pe care s-o faci cu mai mare drag decât pe prima. Dă-ți un refresh!
  • Mi-au dat o palmă în ceafă și m-au făcut să fructific o abilitate pe care o am de când mă știu și care este și motivul pentru care tu mă citești acum: scrisul. Poate dacă ar fi mers businessul cu broșele, nu mi-ar fi văzut nimeni lumina din ochi atunci când scriu, nu aș fi luat în calcul că meseria potrivită pentru mine este scrierea de conținut. Și abia ăsta mi se pare câștigul cel mai important – starea de bine cu mine însămi atunci când scriu.

În concluzie, dacă ai vreo pasiune care zace latent în tine și pe care amâni din diverse motive să o scoți la suprafață, îndrăznește, e posibil să iasă ceva remarcabil din ea, iar dacă nu e și mai posibil să te aducă mai aproape de tine și să-ți dezvăluie unele lucruri pe care nu le știai despre tine.

Și chiar dacă am ales să las deoparte afacerea cu broșe și să le fac doar pentru mine, dragostea pentru ele a rămas neschimbată. Le port în continuare cu același drag.